Исус Навин и битка код Јерихона

Овај цртани филм говори о народу Израиља након што је Мојсије извео народ из Египта и када су они прошли кроз пустињу ка земљи коју им је обећао Бог. Бог им је наменио да се они настане у граду који се зове Јерихон. Међутим, када су они дошли до тог града, видели су да ту живи један народ, који није био добар, и зато је Бог одлучио да их (због њихових грехова) из тог града истера. Бог је тада Исусу Навину рекао како може освојити град, и Исус Навин је веровао Богу и урадио баш како је Бог рекао, иако је то тада можда било и чудно – да дувајући у трубе освоје град!

Православни родитељи могу овај цртани искористи да децу науче неколико ствари:

– да је потребно у нашем животу веровати више Богу него чак и самом себи – и да испунимо оно што нам је Бог рекао, чак и када ми мислимо да би боље било да урадимо другачије (Исус Навин је сигурно мислио да се град може боље освојити ако се крене оружјем и некако пробију зидине града, али је он уместо тога одлучио да са потпуном вером послуша Бога и да нареди да се дува у трубе).

– да ко слуша Бога, да му Бог увек онда и помогне да уради чак и оно што ми својим снагама никако не бисмо успели.

– старијој деци се можда може и појаснити да је Бог не само Милостив већ је и Праведан, и то видимо по томе што је због мноштва њихових грехова одузео земљу (и град Јерихон) од народа који је ту до тада живео. Тако се често и данас дешава да Бог неки народ кажњава истеравши га из земље у којој је до тада живео јер су предуго времена живели не слушајући Бога и не испуњавајући Божије Заповести, заборављајући да све што имају нису сами стекли већ им је Господ ту земљу доделио.

 

 

 

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *