Самсон и Далила

Старозаветна прича о јунаку огромне снаге Самсону. Тајна његове снаге је била у завету датом Господу да Самсон никада неће скратити своју косу.

Овај цртани може послужити православним родитељима да деци појасне:

– како је Самсон погрешио најпре то што је узео за жену девојку која је била Филистејка тј. припадала је другом народу који није веровао у нашег Бога (него у неког измишљеног).

– како из те грешке није научио , нашао је касније Далилу , која, осим што је такође била Филистејка, имала је једну велику ману – волела је новац више од свега и због тога је Самсона издала.

У оба случаја Самсон је бирао девојке искључиво зато што су биле лепе и није слушао ни своје родитеље.

То нам говори колико ми сами треба да се трудимо да не бирамо другаре са којима ћемо се дружити нити касније девојке које ћемо оженити само због тога што су лепе, већ је велика срећа ако имамо пријатеље, а касније мужеве и жене које исто верују као и ми, и које се труде да се са својим греховима боре (нпр. да се трудимо да нам ништа на свету не буде важније од Бога – ни да имамо пуно парица као што је Далила желела, ни да нам буде важнија од свега лепота, нити да се правимо важни што смо у нечему најбољи или најјачи или најпаметнији или најспретнији.

 

Треба напоменути деци да у цртаћу једино није добро испричан онај део када Далила плаче када је издала Самсона. Јер, истина је да заправо њој уопште није било жао нити се кајала због тога што је урадила – њој је било најважније што ће добити новац ако изда Самсона.

 

 

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *