Опрости нам дугове наше (Нест продукција)

До сада нисмо видели хришћански цртани који на тако добар и сликовит начин објашњава Молитву Господњу (Оче наш) у оном делу: „Опрости нам дугове наше, као што и ми опраштамо дужницима својим“.

У овом цртаном филму једнан човек по имену Хејзор дугује цару велики новац. Цар му опрашта дуг, а Хејзор, уместо да буде захвалан и срећан због неочекиване милости од стране цара, на путу среће човека који је њему остао дужан много мању суму новца. Хејзор бива немилосрдан према том човеку и за то сазнаје сам Цар. Цар ослобађа човека дуга према Хејзору, а самог Хејзора ставља у тамницу.

У овој причи добри и праведни Цар је заправо наш Бог Исус Христос, који, као што видимо је истовремено и милостив (милосрдан, прашта својим дужницима у нади да ће се они поправити) али и праведан (помаже добром човеку, а немилостивом и себичном више не опрашта).

Када се ми молимо нашем Богу да нам опрости дугове наше – ту не мислимо само на некакав новац који некоме позајмимо, већ се под дуговима мисли на свако понашање којим смо ми увредили Бога, или смо нанели штету неком човеку, као и на сваки грех који смо ми учинили према себи и ближњима. Ружним стварима које смо чинили (иако то често нисмо ни желели да учинимо) ми постајемо дужници Богу и ако се кајемо за учињени грех – Бог нам опрашта тај наш „дуг“.

Међутим, ако ми наставимо да се понашамо себично и незахвално као Хејзор у овој причи, и ако ми сами нећемо да опростимо некоме ко нас је повредио или увредио – онда немамо права да тражимо од нашег Бога да Он опрашта нама.

Зато и кажемо нашем Богу у молитви да ћемо се ми трудити да опраштамо дугим људима ако нас нешто наљуте или растуже или увреде или исмеју или одбаце из друштва, да ћемо се трудити да им то не запамтимо па да чекамо прилику да им се осветимо, већ да ћемо рећи „Бог нека му опрости“. Ми ћемо се трудити да тако чинимо, а добри Бог ће нама наше грехе које смо учинили онда опростити, толико да ће их чак „избрисати“, као да их никада није ни било. Као што је Хејзору Цар избрисао цео дуг.

То наравно не значи да треба да допустимо другим људима и деци, другарима у школи да нас газе, бију или малтретирају , већ опростити само значи да им не узимамо то за зло, да не гајимо мржњу према њима и да не планирамо у свом срцу како ћемо им неким злом узвратитти и осветити им се.

У реду је да будемо тада мало љути, и да попричамо са родитељима шта бисмо могли у таквој ситуацији да урадимо и да се одбранимо од нечијег ружног понашања према нама а да то буде на хришћански начин.

 

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *