Пророк Јона у утроби кита (библијске приче)

Јона је добио Заповест од Бога да оде у земљу Ниневију и да свим становницима ове земље каже да је потребно да се поправе и постану бољи људи, да се покају за ружне ствари које чине и да ће им Бог опростити.

Међутим, Јона је одлучио да не послуша Бога, сматрао је да он боље зна, није волео народ Ниневије јер су многа зла чинили, и зато није хтео да им пружи прилику да избегну казну Божију. Тек када је упао у море и када га је прогутала велика риба (кит) Јона се сетио да су му се све ове невоље догодиле зато што није испунио Божију заповест.

Овај догађај нам говори да и ми, као Јона, често у животу помислимо како ми боље од Бога знамо шта је најбоље урадити. Међутим, Бог који нас је створио и који нам је дао да живимо вечно у Његовом Царству (које се зове Рај) боље од нас види срце сваког човека и свих људи, па и народа Ниневије. И ми увек треба да слушамо Божије Заповести, тако никада нећемо погрешити и упасти у невоље мислећи да је боље да слушамо себе. Ми нећемо упасти у утробу великог кита као Јона, али ћемо бити несрећни или узнемирени, или ће нам се догађати друге непријатности.

Такође, у овој причи видимо колико је Бог добар и колико једва чека да опрости људима који се не понашају лепо (као Ниневљани) уколико се покају. Када је Јона туговао што се дрво осушило тада му је Бог указао да Јона тугује због биљке а прижељкује уништење читавог једног народа (Ниневљана) и да је потребно да постане милостивог срца. Бог је на тај начин рекао колико Му  је важно да сачува сваког човека за вечност и колико брине о свакоме човеку, више него што би и сам човек био у стању да брине.

Зато ми и кажемо за нашег Бога да је СВЕ-добар и СВЕ-милостив. А такође је и праведан јер да се народ Ниневије није покајао, стигла би га казна.

 

Напомена за православне родитеље: овај цртани је редакција сајта Христијанче делимично „обрадила“  – исекли смо из видео снимка оне делове цртаног који нису били у православном духу и који садрже елементе болесне уобразиље (док је Јона у утроби кита појављују му се злокобни папагаји, змије и његов одраз у води се претвара у утвару тј. „духа“ који се независно креће и разговара са њим). Желели смо да искористимо овај , у већини одлично урађен, цртани филм и да га безбедно православна деца могу гледати.

 

Један коментар,

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *