Пророк Самуило

Цртани описује живот пророка Самуила, од времена када је био мали дечак. Добро је обратити пажњу колико је Самуилова мајка била добра и веома побожна, колико је са вером примила речи свештеника да ће јој Господ услишити молитву.

Овде можемо приметити и један веома важан детаљ – о томе како је свештеник Илије допуштао својим синовима да се ружно понашају према људима који су долазили у храм, и како је због тога Бог казнио свештеника тиме што више његови синови неће бити свештеници иако су раније генерацијама из исте породице били служитељи Господњи.

Можемо овај детаљ искористи да деци објаснимо како смо ми, њихови родитељи, одговорни пред Господом за то како се они док су мали понашају, и да уколико нас не слушају нас ће сам Бог да пита „зашто сте децу коју сам вам Ја дао, васпитали и допустили им да се тако ружно понашају“.

Зато је Господ и дао у задатак сваком детету, не да чини неке велике и тешке ствари, већ само једно: да се труди да што више слуша своје родитеље. А родитељима је дао у задатак да слушају самог Бога и да васпитавају своју децу да буду хришћани.

Ово важи не само за децу чије су тате свештеници (као што је у овом цртаном филму) , већ за свако православно дете које воли Бога и које жели да буде хришћанин.

Пророци су, иначе, били посебни људи које је Бог одабрао како би они могли Његовом изабраном народу да кажу Вољу Божију. Такав је био пророк Самуило, Јелисеј, Данило, и о свим тим пророцима имамо по један леп цртани филм за вас.

 

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *