Апостоли (библијске приче)

Цртани приказује догађаје из Дела Апостолских – шта су апостоли радили након Христовог Васкрсења и Вазнесења на небо.

Овај цртани, као и још два који упознају децу са апостолима може бити користан да се деци истакне како апостоли, све што су радили, радили су искључиво у славу Божију. Никада нису себе постављали за некога ко чини чуда, већ су увек говорили да чине чуда у Исусово име тј. у име Божије.

Чак и када су за апостола Павла када је био на Малти  људи тамо мислили да је Бог, апостол је одмах људима говорио како он није никакав Бог већ да му прави и истинити Бог Исус Христос даје да чини чуда. И тако су апостоли обраћали људе Христу.

Такође у овим цртанима можемо видети како апостоли испуњавају последњу Заповест нашег Бог пре него што се Вазнео на небо – „идите и учите све народе, крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа, поучавајући их да држе све што сам вам заповедио“.

И апостоли су заиста отишли из своје земље у којој су се родили  и ишли у далеке светове како би испунили Заповест нашег Бога. Апостол Тома је нпр. ишао чак у Индију, апостол Павле на Малту, чак је и Пресвета Богородица ишла да буде Христов мисионар, она која је родила нашег Бога.

То значи да сви ми, а не само апостоли и њихови наследници свештеници, који знамо ко је једини Бог, ако нас некада наш другар или другарица који не иде у Цркву пита нешто када види икону у нашој соби, или крстић који имамо око врата, или бројаницу или види неку лепу сликовницу о нашем Богу коју ми читамо – ако нас пита шта је то и какав је то Бог ми треба да му кажемо све што знамо о Њему. Тако ћемо и ми бити као апостоли и Богу ће бити драго што и ми другима говоримо о Њему када нас питају.

На жалост, понекада се може десити да нам неки другар каже и нешто не баш лепо о цркви или о нашем Богу, јер га нису мама и тата учили нити сами знају о нашем Богу. Може се понекад десити да нам кажу како је ићи у цркву или веровати у Бога „глупо“, „ретардирано“ (ову реч воле да користе старији основци да нешто омаловаже), „смешно“ , али се ви сетите да су и апостолима људи свашта причали, а да су многи на крају поверовали у нашег Бога. Твој другар или другарица који тако сада говори, ако види твоје понашање, може се десити да за неко време, нпр. за годину дана он сам пожели да буде хришћанин.


Ти му на то само одговори:

„Можда је теби то глупо, али то је истина. Бог постоји, Он је створио читав овај свет, и мене који верујем у Њега, па чак и тебе који мислиш да је то глупо. Размисли о томе.“

Ево још два цртана који говоре о апостолима – посебно је погодно гледати их у време тзв. апостолског поста који почиње у јуну а завршава се 12.јула на дан светих апостола Петра и Павла.

 

1. Апостоли (библијске приче)

2. Павле из Тарса (анимиране приче из Новог Завета)

3. Павлова мисија (анимиране приче из Новог Завета)

 

 

 

 

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *